סיוטים וחלומות רעים בילדים
סיוטים הינם חלומות מפחידים שיכולים להעיר את הילד בבהלה והינם נפוצים מאוד בילדים. לעיתים רבות לאחר שילד חווה סיוט והתעוררות לילית הוא יסרב לחזור לישון לבדו ותדרש עזרת ההורים. לילדים קטנים במיוחד קשה להבדיל בין דימיון ומציאות כך שכשהם מתעוררים קשה להם להם להבין כי החלום נגמר והם חוששים כי משהו מפחיד יקרה.
סיוטים הינם נפוצים ביותר בין גילאי 6 ל 10, אך גם ילדים צעירים יותר וגם ילדים בוגרים יותר חווים סיוטים. רוב הילדים חווים סיוטים על בסיס לא קבוע, אך ישנם ילדים שאצלהם סיוטים הינם על בסיס קבוע.
לרוב הילדים הצעירים ישנים סיוטים לגבי הליכה לאיבוד או כך שמשהו קורה להוריהם. סיוטים אצל ילדים בוגרים יותר כוללים לעיתים רבות סוג של פגיעה מיידית. מעבר לתכנים מפחידים, סיוטים יכולים לכלול גם רגשות שליליים כגון גועל או בושה. הסיכוי שיתרחש סיוט גובר לאחר ארוע שלילי או מלחיץ כגון הליכה לבי”ס, הורה שנסע, או לאחר מלחיץ קשה יותר כגון הליכה לאיבוד או קבלת זריקה. לילדים בוגרים יותר לעיתים רבות יש סיוטים לגבי סרטים או סיפורים מפחידים, או חויה מפחידה שהיתה במהלך היום.
יש מספר דברים שאפשר לעשות כדי להפחית את הסיכוי להתרחשותם של סיוטים:
- המנעו מחשיפה לתכנים מפחידים בסרטים, טלויזיה במיוחד לפני הליכה לשינה. במקום זאת הקפידו על רוטינת השכבה מרגיעה.
- זהו גורמי לחץ של הילד וטפלו בהם.
- אם חלה עליה בתדירות או בעוצמת הסיוטים נסו לברר האם יש נושא שחוזר על עצמו.
- וודאו כי הילד ישן מספיק. שינה משובשת קשורה לעליה בתדירות הסיוטים.
- וודאו כי הילד אינו נוחר, נושם מהפה ועייף במהלך היום. דברים אלו יכולים להצביע על הפרעת נשימה בשינה. במקרה זה כדאי להתייעץ עם רופא הילדים.
אם לילד יש סיוט יש מספר דברים שאפשר לנסות לעשות:
- הרגיעו את הילד. לילדים קטנים יותר מספיק חיבוק. ילדים מבוגרים יותר לעיתים יזדקקו למספר דקות עם ההורים, הרגעה נוספת ולאחר מכן יחזרו לישון.
- השתמשו בחפץ בטחון/מעבר. חפץ זה יכול להרגיע את הילד בזמן השינה.
- השאירו אור מעומעם.
- ישנם ילדים שתליית “לוכד חלומות” מעל המיטה יכול לעזור ולהרגיע.
- “ציור” החלום וקריעת הציור על ידי הילד לעיתים יכול לתת תחושת שליטה מוגברת.
- עודדו את הילד לנסות לדמיין סוף אחר לחלום.
- תנו לילד בובה וספרו סיפור כיסוי כי הבובה (כלב, דוב, קוף וכו) תשמור על הילד או שהילד ישמור על הבובה.
- אם הסיוטים חוזרים על עצמם נסו לברר האם יש גורם לחץ בחיי הילד ואם הסיוטים הינם בתדירות ועוצמה גבוהה ומשפיעים לרעה על חיי הילד כדאי לפנות לאיש מקצוע.
מקורות וקריאה נוספת:
Jodi A. Mindell – Sleeping Through the Night