הפרעה אובססיבית קומפולסיבית

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD)

 

שאלון אבחון ראשוני חרדות ומצב רוח

 

כ 1.2%- מכלל האוכלוסייה סובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית, הידועה גם בשם  OCD.  הפרעה זו מדורגת בעשירייה הפותחת של ההפרעות המתישות ביותר הפוגעות בפרנסה ומורידות בצורה משמעותית את איכות החיים של הסובל ממנה, וזאת על פי הדירוג של ארגון הבריאות העולמי.

או סי דיהפרעה טורדניתכפייתיתמבוא

הפרעה טורדנית-כפייתית היא הפרעה הקשורה לחרדות,  הגורמת למחשבות אובססיביות המתעוררות לעיתים קרובות. מחשבות אלה נחוות כבלתי רצויות,  פולשניות,  חוזרות על עצמן ופעמים רבות מלוות בדחפים לפעולות כפייתיות בעלות אופי מחזורי. האו סי די מתבטא בלא מעט צורות ופעמים רבות אנשים מופתעים לגלות שמדובר בתופעה נרחבת בהרבה מאשר התסמינים הידועים כמו הצורך לשטוף ידיים בצורה מוגזמת או בדיקה חוזרת ונשנית של מתגי החשמל.

על מי זה משפיע?

ייתכן שתופתעו לגלות שההפרעה הטורדנית-כפייתית מופיעה ב 12- איש מתוך כל 1,000) 1.2% מכלל האוכלוסייה( החל מילדים רכים ועד לאנשים מבוגרים, ללא הבדלי מין או רקע חברתי ותרבותי. יתר על כן,  הפרעה זו יכולה להיות כה מתישה וטורדנית, שארגון הבריאות העולמי (WHO) מדרג אותה בעשירייה הראשונה של הפרעות המשביתות פעילות והתנהלות יומיומית של הסובל ממנה וגורמות לפגיעה בפרנסה ולירידה משמעותית באיכות החיים. עובדה מדאיגה לא פחות – הסובלים מ או סי די לא תמיד מאובחנים באופן מידי, לעיתים זה לוקח שנים ארוכות ומייסרות עד שניתנת אבחנה. הדבר נובע בחלקו מחוסר הבנה של מצב זה, הן בקרב הסובלים והן בקרב המומחים בתחום הבריאותי ולאור תחושת המבוכה ולעיתים אפילו הבושה שחשים הסובלים. זו הסיבה לכך שאו סי די נקראת פעמים רבות " המחלה הסודית". כל זה מונע מהסובלים לקבל טיפול מתאים. אין זו תופעה נדירה שלאנשים נדרשות 10-15 שנה עד שהם פונים לבקשת עזרה.

אובססיותהסבר

באופן כללי, האובססיות שחווים אנשים עם או סי די עוטות על עצמן צורה של מחשבות בלתי נשלטות, תמונות, דחפים, דאגות, פחדים וספקות. תחושות אלה הינן פולשניות ביותר ומטרידות מאוד מעצם טבען ומפריעות מאוד לתפקוד היום יומי. הופעתן של מחשבות אובססיביות גורמת בדרך כלל לתחושה שניתן לתאר אותה כחרדה, אם כי חלק מהמטופלים מדווחים כי אינם חשים חרדה אלא תחושה כללית של אי נוחות ולחץ. לרוב, אנשים הסובלים מאו סי די מבינים שהמחשבות האובססיביות שלהם אינן הגיוניות, אך הם מאמינים שהדרך היחידה להקל על החרדה שלהם הינה באמצעות ההתנהגויות הקומפולסיביות. נראה להם שזה עוזר למנוע נזק שעשוי להיגרם להם, או לעתים קרובות לאדם קרוב אליהם. עם זאת, חלק מהמטופלים אינם מסוגלים לזהות את האופי הפולשני של מחשבותיהם ועצם העובדה שהם חווים אותן כבר גורמת להם למצוקה אמיתית. הבעיה היא שאדם הסובל מאו סי די יהיה נתון תמיד בשבי של המחשבות האובססיביות. המילה אובססיה מקורה בביטוי הלטיני "אובסידרה" Obsidere, שמשמעותו – "להטיל מצור".
מן הסתם, האדם הסובל מאו סי די לא מעוניין לסבול מהמחשבות האובססיביות וישקיע מאמצים רבים על מנת להתנגד להן, אך הן תמיד חוזרות תוך פרק זמן קצר ורודפות את האדם במשך שעות ארוכות או אפילו ימים שלמים, מה שגורם לו להיות מותש פיזית ונפשית. מצב זה מביא לתחושת ייאוש ולעוגמת נפש אינסופית.
הרשימה הבאה כוללת כמה דוגמאות שכיחות של אובססיות המשפיעות על אנשים הסובלים מאו סי די:

  • הדאגה שאתם, מישהו אחר או מישהו אי שם מזוהם.
  • פחד להידבק באיידס או HIV או כל מחלה אחרת המתפרסמת לעתים קרובות באמצעי התקשורת,
    כגון שפעת העופות או שפעת חזירים.
  • פחד לפגוע פיזית או מינית בעצמכם או באחרים ומחשבות אלימות וטורדניות.
  • מחשבות ורצונות מיניים לא רצויים ולא נעימים, כולל מפני מיניות או פחד מהתנהגות לא הולמת כלפי
    ילדים.
  • פחד מפני תאונה בעת נהיגה.
  • תחושה לא נעימה שאתם עומדים לצרוח בגסות בפומבי.
  • דאגה לכך שהכל צריך להיות מאורגן באופן סימטרי או בזוויות של 90 מעלות, כדי שהכול ירגיש
    "נכון".
  • דאגה מכך שמשהו נורא יקרה אם לא תבדקו שוב ושוב.


קומפולסיות
הסבר

קומפולסיות יכולות להתבטא כהתנהגויות פיזיולוגיות חוזרות ונשנות, או כטקסים מנטאליים שמבוצעים שוב ושוב בניסיון להקל על החרדה הנגרמת עקב המחשבות האובססיביות. הימנעות ממקומות או ממצבים שמפעילים מחשבות אובססיביות נחשבת גם היא לחלק מן הקומפולסיות. למרבה הצער, כל הקלה שנגרמת עקב ההתנהגות הקומפולסיבית מספקת רק הפוגה קצרה ביותר ופעמים רבות רק מעצימה את האובססיה הראשונית, מה שמצדו יוצר מעגל של התדרדרות לרמות מסוכנות של או סי די. ברוב המקרים, אנשים הסובלים מאו סי די מודעים לכך שההתנהגות הכפייתית שלהם הינה חסרת טעם ולעתים גם כלל לא הגיונית, אך בכל זאת הם מרגישים מחויבים להמשיך בה כדי למנוע פגיעה בעצמם או ביקיריהם. לעיתים קרובות אדם הסובל מאו סי די ירגיש תחושת אחריות חזקה ביותר כלפי ביצוע פעולות הנטרול האלה, פשוט בגלל שהוא מרגיש שזה ימנע פגיעה בו או בקרובים לו. יתר על כן, הסובלים מאו סי ד נוטים לעיתים להרגיש צורך בלתי נשלט להשיג את התחושה הזאת של "הכול בסדר" ללא כל סיבה מוצדקת מלבד הצורך להרגיש בנוח.
לדוגמה: אנשים ללא המחלה ישטפו ידיים כשהן מלוכלכות באופן גלוי לעין. אדם הסובל מאוסי די "ירגיש" כל הזמן שהידיים שלו מלוכלכות, ולכן ימשיך לשטוף אותן פעם אחר פעם עד ש"ירגיש " שהן נקיות.
ברשימה שלהלן מפורטות רק חלק מן הקומפולסיות הפיזיות או המנטאליות התוקפות לעיתים קרובות אנשים הסובלים מאו  סי די (בסוגריים מצוינות מחשבות אובססיביות שעשויות לעורר התנהגויות כפייתיות אלה:

  • שטיפה מוגזמת של הידיים או הגוף (המחשבה על להיות מלוכלך ומזוהם על ידי חומרים כימיים או
    נוזלי גוף).
  • שטיפה מוגזמת של בגדים או חדרים בבית (המחשבה על מגע עם חיידקים מבחוץ או קליטת מזהמים שמקורם בנוזלי גוף).
  • בדיקה שחפצים מסודרים בדיוק"כמו שצריך" ותיקון תמידי של חפצים שאינם ממוקמים בצורה
    הדרושה, עד שהם מיושרים לתחושה ה"נכונה", בניגוד לפשוט מראה מסודר (המחשבה שמשהו רע
    יקרה אם הדברים אינם מסודרים כראוי).
  • טקסים מנטאליים או דפוסי מחשבה, כגון ביטוי מסוים, או ספירה עד למספר ספציפי, זאת על מנת
    "לנטרל" את המחשבה האובססיבית (מחשבה שמשהו רע עשוי להתרחש אם הטקס לא יבוצע).
  • פתיחה וסגירה חוזרת של מכתבים או כרטיסי ברכה שזה עתה נכתבו, עד מאות פעמים (מתוך פחד לכתוב משהו פוגעני במכתב או בברכה).
  • בדיקה חוזרת ונשנית של מתגי האור, ידיות, ברזים, מנעולים וכו', על מנת למנוע סכנת הצפה, פריצה, נזילת גז וכו'.הימנעות ממקומות, אנשים או מצבים ספציפיים, על מנת להתחמק ממחשבות או די סי (יכול להיות
    פחד מלפגוע במישהו או מפני הידבקות/זיהום).
  • אמירת מילים ספציפיות בקול רם או בשקט כתגובה למילים אחרות (על מנת למנוע התרחשות של אסון).
  • הימנעות מסכיני מטבח וכלים אחרים, לדוגמה – נעילתם במגירה (על מנת למנוע מגע איתם (המחשבה
    על לפגוע במישהו).

קומפולסיה יכולה להיות גלויה (כלומר – שאנשים אחרים יכולים לראותה) כגון בדיקה שהדלת נעולה, או סמויה (קוגניטיבית – פעילות מנטאלית בלתי נראית), כגון חזרה על משפט מסוים בראש או הימנעות מאנשים, מחפצים או מצבים.
קומפולסיות גלויות בדרך כלל כוללות בדיקה, שטיפה, אגירה או סימטריה של פעולות מוטוריות כלשהן. קומפולסיות סמויות או "קומפולסיות קוגניטיביות" כפי שהן מכונות לעיתים הן הקיום של פעולות מנטאליות, בניגוד לפעולות פיזיות. הדוגמאות לכך כוללות ספירה בלב, ויזואליזציה כפייתית והחלפה של דימויים או רעיונות מפחידים עם חלופות מנטרלות. התנהגות כפייתית חשובה נוספת, בעיקר כאשר החולה מתגורר עם אדם מסוים מתבטאת בצורך קבוע לקבלת "הרגעה". תופעה זו לכשעצמה הינה קומפולסיה נוספת.

הבנת האו סי די

קשה מאוד להבין מה גורם לאדם להמשיך לבצע פעולות מוזרות וחוזרות – מצב הנגרם על ידי האו סי די, אך חלק מזה נובע מהתפיסה של רמת הסכנה והאיום שהאדם עם האו סי די מאמין שהוא יכול לגרום לעצמו או לקרוביו. אנשים רבים הסובלים מאו סי די גם חשים תחושת אחריות מוגזמת למנוע נזק ומעניקים חשיבות גדולה מדי לאיום שהמחשבות הפולשניות מביאות כל הזמן. אלו הם הגורמים אשר מעוררים את ההתנהגויות הקומפולסיביות, משום שהם מרגישים אחראיים למנוע את כל הדברים הנוראיים שעומדים להתרחש. הבעיה היא שהאו סי די יוצר עלייה משמעותית בסף החרדה. בעוד שהתגובה הנורמאלית למצב המעורר חרדה הינה שהחרדה תשקוט לאט לאט לאחר האירוע ההתחלתי, עבור אדם עם או סי די – החרדה ממשיכה להתקיים ופעמים רבות אף מתגברת, לרוב עקב ההערכה המופרזת שלהם בנוגע לאיום. הבעיה עם חרדה הינה שהיא פרופורציונאלית לתפיסת הסכנה והסיכונים של האדם. ככל שההשלכות המשוערות הינן חמורות יותר, כך גדל הפחד שמשהו רע עומד לקרות. האו סי די הופך למעגל אכזרי. המחשבה האובססיבית גורמת לחרדתיות של האדם לעלות הוא רדוף על ידי המחשבות האובססיביות האלה. באופן טבעי, הסובל מההפרעה לא מעוניין במחשבות האלה ויעשה מאמצים רבים על מנת לחסום אותן ולהתנגד להן.
אנשים הסובלים מאו סי די מודעים לכך שהמחשבות האובססיביות שלהם אינן הגיוניות, אך הם מאמינים שהדרך היחידה להקל על החרדות הנגרמות על ידי האובססיות הינה לבצע התנהגויות קומפולסיביות, פעמים רבות על מנת למנוע את הנזק הנתפס העשוי להיגרם להם, או לעיתים קרובות – לאדם קרוב.
למרבה הצער, כל הקלה הנגרמת באמצעות ההתנהגויות הקומפולסיביות הינה זמנית בלבד ובפועל רק מחזקת את האובססיה המקורית, מה שיוצר מצב של מחזוריות בהתדרדרות לאו סי די. האו סי די מונע על ידי הפחד מההשלכות ולא משנה עד כמה הסיכון בלתי סביר. המציאות הינה שהאו סי די הוא כמו זוג אזיקים סיניים – ככל שאתם מנסים להתרחק (הקומפולסיות) כך הן אוחזות בכם חזק יותר ויותר (האובססיות).

טיפול באו סי די

או סי די יכולה להיות הפרעה מאוד מבודדת, מצערת ומלחיצה, אך בעוד שמדובר במצב כרוני, זוהי גם הפרעה הניתנת לטיפול והמפתח להחלמה ארוכת טווח הינו פנייה לטיפול בשלב מוקדם ככל האפשר.
הטיפול היעיל ביותר שמאפשר ניצחון על האו סי די זהו הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי – CBT. במקרים רבים, טיפול זה לבדו הינו יעיל ביותר כנגד או סי די, אך עבור אחרים שילוב של טיפול התנהגותי-קוגניטיבי וטיפול תרופתי גם הוא יעיל ביותר. התרופות עשויות להקל על החרדה במידה מספקת על מנת שהאדם יתחיל ובסופו של דבר גם יצליח להתאושש בטיפול.
מה שאנחנו יודעים בוודאות הוא שבמקרים שבהם האו סי די נשאר לא מאובחן ולא מטופל – הוא יצמח ויתפתח מהר תוך שהוא מזין את עצמו וצובר כוח. לכן חשוב מאוד לפנות לייעוץ מקצועי ולהעניק תמיכה לאדם מהרגע שבו זיהה סימפטומים של או סי די.

להורדת חוברת מקיפה הכוללת הסבר על OCD, הפרעות נלוות וטיפול קוגניטיבי התנהגותי לחץ כאן